Home » Cultură » „Eu sunt Bud. Bud Spencer. Care e super puterea ta?” I se spunea Piedone

„Eu sunt Bud. Bud Spencer. Care e super puterea ta?” I se spunea Piedone

Publicat: 27.07.2024

Dacă nu a fost Bud Spencer cel mai iubit actor de comedie al anilor 1980, atunci cine să fi fost?

„Uriașul cel frumos”, un actor cu un fizic impresionant, dar cu o personalitate blândă și zâmbetul cald, a cucerit publicul anilor 80 – deopotrivă format din copii și adulți – prin foarte cunoscutul său rol Piedone – comisarul Rizzo în seria de filme italiene de comedie polițistă în care a jucat alături de Terrence Hill –  un adevărat erou al ecranului, puternic, dar plin de farmec, curaj, umor și cu o inimă generoasă. Însăși imaginea lui, cu părul întotdeauna dezordonat și ochii strălucitori, a devenit sinonimă cu bucuria și umorul autentic. În România, Bud Spencer a fost cunoscut în special datorită unor filme precum „Piedone, comisarul fără armă” (1973), „Comisarul Piedone la Hong-Kong” (1975), „Doi superpolițiști” (1976), „I se spunea Buldozerul” (1978), „Piedone africanul” (1978), „Par și impar” (1978), „Un șerif extraterestru” (1979), „Piedone în Egipt” (1979), „Toate mi se întâmplă numai mie” (1980) și „Detectiv cu greutate” (1993).

Carlo Pedersoli, renumit cu numele de scenă Bud Spencer, s-a născut la 31 octombrie 1929 în Napoli, Italia. Înainte să devină star de cinema, a fost sportiv profesionist. A participat la Jocurile Olimpice de vară din 1952 și 1956, reprezentând Italia în probele de înot. De asemenea, Pedersoli a fost primul italian care a înotat 100 m. liber în mai puțin de un minut. După cariera de înotător, Carlo Pedersoli a lucrat un timp la consulatul Italiei din Rio de Janeiro, Brazilia.

Cu studii de avocat, s-a întâmplat ca Pedersoli să se infesteze cu microbul actoriei, odată distribuit în primul său film, epicul Quo Vadis (1951) al MGM (filmat în Italia), unde a apărut ca membru al Gărzii Pretoriene, de atunci jucând în multe alte producții italiene, dar fără a avea un succes imediat. În 1967, și-a schimbat numele de scenă în „Bud Spencer”, ca omagiu adus lui Spencer Tracy – una dintre cele mai importante vedete ale Epocii de Aur de la Hollywood, și primul care a câștigat două premii Oscar consecutive pentru cel mai bun actor, din nouă nominalizări, și al berii sale favorite Budweiser. Și iată că odată cu adoptarea noului nume, a început să aibă succes, westernurile spaghetti în care a fost distribuit alături de compatriotul italian Terence Hill devenind foarte populare și propulsându-l pe Bud Spencer în carieră. Cei doi au putut fi remarcați în filme precum Ace High (1968 ) și They Call Me Trinity (1970 ), devenind împreună unul dintre cele mai apreciate cupluri de actori ale vremii, în special în Europa. În total, Spencer a făcut 18 filme cu Hill, între 1967 și 1994.

În 1960, Spencer s-a căsătorit cu Maria Amato, cuplul având trei copii – Giuseppe (născut în 1961), Christine (1962) și Diamante (1972).

După ce în 1972 a jucat în All the Way Boys – film în care doi piloți Salud (Bud Spencer) și Plata (Terence Hill) își câștigă existența prin transportul pasagerilor și al mărfurilor și, de asemenea, simulând accidente aviatice pentru a obține despăgubiri de asigurare – Spencer a decis să devină pilot de avion cu reacție și elicopter, punând bazele companiei de transport aerian Mistral Air pe care a fondat-o în 1984. Afacerea nu l-a satisfăcut pe deplin, astfel că a încercat să dea lovitura și în industria de îmbrăcăminte pentru copii, scrie IMDb.com. După 1983, cariera lui cinematografică a încetinit puțin, dar cu toate acestea s-a bucurat de un mare succes la începutul anilor 1990 cu serialul TV de acțiune și dramă „Extralarge”.

„În 1986 am jucat în comedia fantastică Superfantagenio (Aladdin)”, scria Bud Spencer pe site-ul său, „alături de fiica mea cea mică, Diamante. Doi ani mai târziu, am încercat ceva nou și am devenit vedetă într-un serial de televiziune. În 1988, am jucat, dar am colaborat și la scrierea scenariului, în serialul Big Man, regizat de Steno. În 1990, E. B. Clucher m-a readus în atenția publicului cinefil cu Un piede in paradiso (Vorbind cu diavolul), apărând din nou alături de fiica mea, Diamante. Am început apoi să colaborez pe plan profesional cu fiul meu Giuseppe, producător de filme, iar în anii 1991 și 1992, am apărut în serialul de televiziune Extralarge, pornind la vânătoare de gangsteri în rolul detectivului Extralarge în însorita Florida, împreună cu noul meu partener Philip Michael Thomas, fostul star din Miami Vice. Fiul meu Giuseppe a fost implicat atât în scenariul, cât și în producția acestui serial de mare success”.

În 1994, datorită lui Giuseppe, Bud Spencer și Terrence Hill au apărut din nou împreună, odată cu realizarea westernului regizat de Terence Hill „Botte di Natale (Noaptea dinaintea Crăciunului)”, cu un scemnariu scris de Jess, fiul lui Terence, pelicula fiind produsă de Giuseppe, fiul lui Spencer, și de Horst și Matthias Wendlandt. Bud Spencer a mai putut fi văzut în „Fuochi d`artificio (Focuri de artificii)”, „Padre Speranza (Părintele Speranță)”, „Killing Is My Business, Honey”, documentarul „Pane e olio”, serialul  din 2009 „I delitti del cuoco (Rețeta unei crime)” în rolul unui comisar pensionar care se stabilește pe insula turistică Ischia și deschide acolo un restaurant, un an mai târziu Bud Spencer și prietenul său Terence Hill fiind premiați la Roma pentru întreaga carieră cu „David di Donatello”, cel mai important premiu de film din Italia.

În 2005, Bud Spencer a încercat să intre în arena politică, candidând la postul de consilier regional în Lazio din partea partidului de centru-dreapta Forza Italia. Incursiunea lui în politică s-a produs la cererea premierului de atunci Silvio Berlusconi care credea în potențialul actorului, având în vedere faptul că Spencer era extrem de cunoscut și iubit de oameni. De altfel, Bud Spencer a spus la un moment dat că dintre toate meseriile pe care le-a avut de-a lungul vieții, câteva dintre ele i-au scăpat: nu fusese balerin, jocheu și nici politician, iar cum primele două opțiuni erau excluse pentru el, a decis să se aventureze în politică.

Bud Spencer și-a anunțat noua carieră în cadrul unei conferințe de presă ținute la un hotel din Roma. Ziariștii au comentat evenimentul după aceea scriind că Spencer a avut o atitudine neașteptat de calmă, cu gesturi minimale și intervenții vocale limitate, concentrându-se în principal pe discursuri de susținere a valorilor familiei. Nimic exploziv, nicio violență, niciun pumn zburat către cei din public, nici capete lovite între ele, așa cum se întâmpla deseori în filmele sale. Doar decența unui actor care a vrut să simtă și gustul politicii, dar care a eșuat în această direcție, întrucât la alegerile regionale din 2005 a pierdut.

Marele și îndrăgitul Bud Spencer a murit la vârsta de 86 de ani, la 27 iunie 2016, la Roma, fiul său Giuseppe Pedersoli, declarând apoi că ultimul cuvânt al actorului a fost „grazie”. Mulțumesc.

https://www.imdb.com/name/nm0817881/bio/?ref_=nmtrv_ql_1

https://en.budspencerofficial.com/index.php?sel=budSpencer

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care țări nu au o constituție scrisă?

Ziua în care s-a născut psihologul care avea să revoluţioneze felul în care gândim

Test de cultură generală. Ce obicei alimentar ciudat avea Charles Darwin?

Charles Parker Jr., omul care a schimbat cursul istoriei jazzului. „Nu cânta la saxofon, lasă saxofonul să cânte la tine”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Este oficial: NASA declară că maximul solar este în plină desfășurare!
Este oficial: NASA declară că maximul solar este în plină desfășurare!
Noi specii de broaște descoperite în Madagascar au fost numite după căpitani din Star Trek
Noi specii de broaște descoperite în Madagascar au fost numite după căpitani din Star Trek
O poveste de culise cu Regina Maria, Nicolae Iorga și Ionel Brătianu. Regina Maria:  „Credeam că sunt Regina României, nu brutarul domnului Iorga”
O poveste de culise cu Regina Maria, Nicolae Iorga și Ionel Brătianu. Regina Maria: „Credeam că sunt Regina României, ...
Ca și cum două nu ar fi fost deja prea multe, cercetătorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri
Ca și cum două nu ar fi fost deja prea multe, cercetătorii au descoperit un bărbat cu trei penisuri
Singurătatea poate provoca, la propriu, coșmaruri, potrivit unui studiu
Singurătatea poate provoca, la propriu, coșmaruri, potrivit unui studiu
Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul?
Test de cultură generală. Ce a fost Bing Bangul?
Cristina Demetrescu dezvăluie secrete ascunse ale astrologiei. Știai că-ți poți schimba data în care pleci din această lume fizică? EXCLUSIV la „Altceva cu Adrian Artene”
Cristina Demetrescu dezvăluie secrete ascunse ale astrologiei. Știai că-ți poți schimba data în care pleci din această ...
O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?
O echipă de astronomi ar fi rezolvat misterul vârstei Căii Lactee! Cât de veche este galaxia noastră?
Oficialii americani au privit neputincioși cum niște drone misterioase survolau o bază militară
Oficialii americani au privit neputincioși cum niște drone misterioase survolau o bază militară
Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google
Primele podcasturi generate de Inteligența Artificială, anunțate de Google
Medicamentele pentru slăbit ar putea trata și dependența de alcool sau droguri
Medicamentele pentru slăbit ar putea trata și dependența de alcool sau droguri
Bătrânul de 80 de ani care a umilit armata ungurilor. „Pe unde mergea toţi picau”
Bătrânul de 80 de ani care a umilit armata ungurilor. „Pe unde mergea toţi picau”
Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului
Cercetătorii au găsit pentru prima dată viață animală sub fundul oceanului
Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri
Periuțele de dinți și dușurile sunt adevărate „incubatoare” de virusuri
ONU trage un semnal de alarmă: peste 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie „acută”
ONU trage un semnal de alarmă: peste 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie „acută”
Statul în picioare poate avea efecte nedorite asupra sănătății, arată un studiu
Statul în picioare poate avea efecte nedorite asupra sănătății, arată un studiu
Cum au ajuns pe Pământ elementele de bază ale vieții?
Cum au ajuns pe Pământ elementele de bază ale vieții?
Arheologii au descoperit o rețea de camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”
Arheologii au descoperit o rețea de camere și tuneluri subterane ascunse în „Locul Morților”